Geschiedenis

Onze mosterdgeschiedenis gaat ver terug in de tijd. Op deze pagina geven we een kort overzicht.

veel-keus-natuurlijk-21765

In 1765 is er in Oudesluis
een kleine mosterdmakerij. De aandrijving van de maalstenen gebeurt met de hand. Vanaf circa 1840
wordt er een hondenmolen gebruikt tot de overgang op elektriciteit in 1930.

1906

Winkels in Noord-Holland verkopen mosterd onder de naam Paerlberg’s Mosterd. Ton heeft nog enkele oude potjes in bezit. Hierop is te zien dat mosterdmakerijen toen al bezig waren met energieverbruik. Zo bezit Ton een potje van stoommosterdfabriek Van Rijn & Co en elektrische mosterdfabriek De Oudesluis. Inmiddels heeft Ton zelf eenzonne-energie mosterdmakerij.

1960

Het mosterdrecept is rond 1960 overgenomen door Arie Leerling, vertegenwoordiger van Kipps leverworst. De mosterdmakerij verhuist naar Krommenie. Na zijn pensionering is Arie doorgegaan met de verkoop van mosterd. Overal waar hij grove mosterd verkoopt hoort hij: “Da’s mosterd voor mannen!”, zo lekker pittig was én is tie. Arie besluit dat op het etiket te zetten: ‘Mosterd Voor Mannen, grof gemalen, met vakkennis bereid en sterk door de neus’. Het duurt niet lang of de vraag komt: “…En de vrouwen?” Arie, niet voor een gat te vangen, denkt aan het Bijbelse verhaal waarin God een rib van senf-fur-mannerAdam neemt o
m Eva te scheppen. Hij denkt: “Als ik van een deel van de ingrediënten van de mannenmosterd een fijne mosterd voor vrouwen maak…” Zo gezegd, zo gedaan. Een nieuwe mosterd met het etiket: ‘Mosterd Voor Vrouwen, fijngemalen, met liefde bereid, en scherp op de tong.’

1977

De schoonzoon van Arie, Ton de Jong, neemt mosterdmakerij De Oudesluis over.

1978

Ton de Jong verkoopt zijn bedrijf aan Ton Schröer uit Oudenbosch. Vanaf 1 juli 1978 wordt de mosterdmakerij voortgezet als TonS Mosterd.

1979

Ton huurt een loods in Roosendaal. Op 29 augustus 1979 wordt de nieuwe mosterdmakerij officieel geopend. Het adres: Gastelseweg 152c. Als startende ondernemer van 22 jaar levert Ton vele klanten per bakfiets.

1980

Een jaar van eerste: 1980. Ton haalt zijn rijbewijs en huurt zijn eerste medewerker in. Jan Konings uit Oudenbosch treed op 1 juni 1980 in loondienst. Voor Locus en het Boldercentrum maakt Ton voor het eerst Biologische Mosterd.

1983

TonS Mosterd verhuist naar een groter pand.  In 1983 koopt Ton een nieuw pand in Roosendaal aan de Boomgaardstraat 3-3c. De omvang van het bedrijf vertienvoudigd naar 600 vierkante meter. Er komt meer personeel, een groter assortiment en een nieuwe vennoot: Jan Konings.

1987

Ton en Jan verhuizen naar Zundert, waar zij het oude pand van Luijckx chocolade betrekken. De sauzenmakerij breidt uit naar een bedrijfsoppervlakte van circa 1300 m2.

1989

De mosterdproductie van Otto Bakker uit Veendam wordt overgenomen. Ton maakt de Veendammer mosterd nog steeds. De saus wordt verkocht bij diverse regionale winkels.

1990tons-mosterd-in-volle-bloei

Start van de productie van Waddenmosterd. TonS Mosterd
 produceert ook de echte Zutpense Mosterd van de firma Cornegoor. In Gelderland is tot vandaag de dag een vertegenwoordiger actief, die de mosterd aan diverse winkels levert.

1992

 TonS Mosterd gaat internationaal van start. In 1992 levert Ton aan Japan. Nog gaan er elk jaar pallets mosterd vanuit Zierikzee richting Japan. Vanaf 1993 zijn er enkele vertegenwoordigers in Duitsland geïnteresseerd in TonS producten. Zij nemen nog steeds regelmatig producten af voor de Duitse markt.

1999

Na 18 jaar samenwerking overlijdt vennoot Jan in 1999. Ton besluit alleen door te gaan met het bedrijf.

2001

Ton maakt een nieuwe start en verkoopt het pand in Zundert aan Rens Haest, franchisenemer van Albert Heijn. TonS Mosterd verlaat de provincie Brabant en verhuist naar Zierikzee. Het bedrijf betrekt het oude pand van Superdam. In de regio bekent als de kartbaan. In Zeeland wordt het nieuwe pand aangepast aan de laatste wettelijke (Europese) eisen.

2003

De focus verandert. Door de nieuwe belastingregels wordt er minder afgenomen voor kerstpakketten. Ton verlegt zijn focus naar export en biologisch product.
2011 TonS Mosterd rijdt elektrisch. Ton en zijn bedrijfsleider Harrie nemen 2 elektrische auto´s in gebruik.

2011zon-logo-ton-2011-web

TonS Mosterd rijdt elektrisch. Ton en zijn bedrijfsleider Harrie nemen 2 elektrische auto´s in gebruik.

2012

Ton produceert zijn mosterd en heerlijkheden op 100% zonne-energie. Het dak van het bedrijf is bekleed met 532 zonnepanelen en 2 zonneboilers. De mosterd- en sauzenmakerij voorziet volledig in het eigen energieverbruik.

2013

Ton viert zijn tienjarig jubileum in de provincie Zeeland. De ambachtelijke mosterdmakerij is inmiddels al 10 jaargevestigd in Zierikzee aan de Deltastraat.